laupäev, juuli 16, 2005

Podcasting - taskuhääling

Olen vist sunnitud tegema klassikalise, miljoneid kordi läbiproovitud, lõpmatuseni nämmutatud "minu esimene postitus"-tüüpi lisandi oma uude ajaveebi. Antud postitus on iseenesest mõttetu, surnult sündinud, rudimendiks loodudki. Samas ei ole ma sellise olukorraga sugugi rahul ja nii otsustangi hoopis midagi asjalikku kirjutada.

Nimelt viimased päevad on minu pead täitnud uus mõiste - podcasting - mida Pets on maakeeli püüdnud nimetada taskuhäälinguks.
Siinkohal tahangi pisut laiendada teemat ja uurida, mis praegu selles uues huvitavas valdkonnas toimub.

Taskuhäälingut võib seletada kui asünkroonset raadiot, mille "a" seisneb selles, et sa saad saadet kuulata millal iganes. Veel enam - sa võid vabalt seda ise teha. Sul on vaja lihtsalt mikrofoni, arvutit programmiga, mis salvestab ja pärast asja netti üles saadab. Väga lihtsustatult öeldes iga muusikafail, mida sa oled ise teinud ja paned netti üles, ongi podcast.
Kui inimesed panevad üles enda tehtud taskuhäälinguid, oleks kena teinekord neid ka kuulata. Kuid selleks, et potentsiaalne kuulaja üldse teaks, et sul on olemas oma koht, kuhu sa taskuhäälinguid laod, on kasutusele võetud uudisteportaalidest ja blogosfääridest tuntud XML-failike, täpsema standardi nimega RSS (Really Simple Syndication). Selles failis kirjeldad sa ära oma viimased podcastid XML kujul ning potentsiaalne lugeja võib seda faili lugedes teada saada, et sa oled uue saatega maha saanud.
Seda faili võivad lugeda kõik programsed lahendused alates tavalistest paksudest klientidest (eesotsas iPodder) kuni veebibaasideni välja (iPodder.org , PodcastAlley ja ITConversations). iPodder on programmike, mis jälgib söötasid (rss feed) ja teavitab sind, kui sinu poolt eelnevalt kirja pandud podcasti lehele on tekkinud uus saade. iPodder samuti aitab sul lihtsalt MP3, OGG-i või mis iganes audiofaili sul alla tirida ning sa võid seda kuulata oma lemmikpleieris, milleks alguses on vast iTunes (Apple'i meediapleier), kuid selle saab lihtsa vaevaga muuta WinAMPiks või milleks iganes. Apple on esimene korporatiivne innovaator, kes podcastingut toetab ning on community'le suureks toeks olnud.
Samas on kogu asja eestvedajaks ja innovatoriks olnud Adam Curry, mees iPodder.org-i ja Daily Source Code'i taga, hollandi päritolu hobi-DJ, kes nooremana tegi piraatsagedusipidi raadioülekandeid kohalikku külla (meie mõistes siis vast linna). Adam on suurema osa podcastinduse taga, aidanud asja käima lükata ning suuresti ka süüdi Apple'i kaasamisse antud teemasse (siit ka nimi iPodder).

Et mitte liiga pikale venida, siis võiks mainida, et Eesti enda pisikesed pooleldi podcastid on Tehnokratt (Peeter Marvet ja Henrik Roonemaa) ja Libauudised (Rohke Debelakk Kuku raadios hommikuti). Miks pooleldi? Aga sellepärast, et need on ikkagi raadiosaated, mis on lihtsalt mõnusamaks kuulamiseks pandud netti. Ei ole hetkel teadlik täiesti puhastest Eesti podcastidest.

Hetkel kuulan edasi vana Tehnokratti Andrus Aaslaiuga, kes räägib kaasaja füüsikast ja selle rakendamist audiotehnikas. Eriti huvitav on pisike katse kolbiga, milles on vesi. Heligeneraatoriga 30kHz (oli vist) laineid tekitades saab vaadelda huvitavat nähtust nimega sonoluminessents.

Kuulake podcaste ja lugege blogosfääri!


1 Comments:

At 12:20 AM, Blogger petskratt said...

Curry on tegelt tiba enam kui hobi-DJ, ta oli kunagi MTV VJ (ja mees, kes registreeris ning täitis algse sisuga mtv.com'i, millega tal tuli ette mõningat kohtuskäimist, aga misjärel ta on üsna rikas mees). Üks tema piraat-ettevõtmistest oli aga Amsterdami öine pornoviisor (oli vist nii, et kaabel-tele jaoks edastati kusagilt signaali raadio teel ja nad suutsin ennast sinna vahele sokutada kui ametlikku saadet ei olnud eetris). Hee, see kõik peaks mul isegi kusagil videos olema, tegin midagi 2001 temaga Amsterdamis tele-Tehnokrati jaoks intervjuud :-)

 

Postita kommentaar

<< Home