kolmapäev, november 30, 2005

Firefox 1.5 pluginaid

Firefoxil on see nigel omadus vastupidiselt Operale, et talle peab mugavad lisapluginad ise juurde tirima, samas Operal pole võibolla kõiki lisavidinaid, aga üldjuhul ei ole see probleem, sest elementaarne on kaasas. Tulirebase pluginaid on aga metsikult, mistõttu mõtlesingi kirjutada lähemalt, milliseid ise kasutan nö produktiivsuse tõstmiseks ehk siis mugavusest.

Asjad, milleta ma läbi kuidagi ei saa, on hiiremärgid. Nendeks on mitu pluginat, kuid parim on Mouse Gestures (All-in-One gestures ntx tekitab tüütu punase joone hiiremärgi taha ja easyGestures tekitab mingi haige pirukamenüü, mis rohkem segab kui aitab) (nagu Operas).

Teiseks on täiesti asendamatu üks korralik minimalistlik teema ehk siis theme. Mulle meeldib enim LittleFox, mis on parim oma efektiivse ekraanipinnakasutuse poolest.

Kolmas täiesti asendamatu plugin on allalaaderiba, sest tulirebase enda vaikimisi laadeaken on aeglane ja tüütu. Selleks kasutan Download Statusbari.

Ülejäänud pluginad pole kriitilised, kuid kasulikud sellegipoolest.

Ntx
  • LastTab, mis navigeerib Ctrl+Tabiga tabide vahel loogilisemas "viimane enne" järjestuses (nagu Operas).
  • ShowIP, mis näitab paremal all nurgas lehe serveerinud masina IP-d.
  • PDF download, mis võimaldab enne PDF-i avamist valida ka selle salvestamise vindile. Mugav alternatiiv paremklõps+save_as variandile.
  • "kiirendi" FasterFox, mille mõjust mul pole aimugi, kuid mõnus on vaadata seda timerit, mis näitab, palju käesoleva lehe laadimine aega võttis.
  • Foorumites, kus kasutusel BBCode, on kasulik BBCodeXtra.
  • Päris vahva on Confuscator!, mis valitud teksti sõnadel jätab paika esimese ja viimase tähe ning ülejäänud tähed segab randomiga laiali.
  • Tulirebase pluginatena on vormistatud ka mõned uudiste agregaatorid - Sage ja Wizz RSS News Reader.
Ja loomulikult parim abi on paremal-ülal asuvate otsingumootorite lisamise võimalus. Imdb, allmusic, wikipedia, neti.ee - jaa palun.

PS Installeerisin 1.5-t kahele erinevale raalile. Ühel neis oli 1.5 rc3, mille tulemusena kadusid kõik mu pluginad sealt ära, kuid bookmarkid jäid alles. Iseenesest polnud traagika, sest teadsin endale kõiki vajalikke pluginaid ja sain nende 1.5 versioonid kiirelt tirida (õigemini valisin "tulirebane, uuenda oma pluginaid").
Teisel masinal oli 1.0.7 ja sel läks install veel lihtsamalt - kõik säilus ja vastavate pluginate uuendused ka leiti ise üles. Ainult paar ebaolulist pluginat pole veel jõudnud 1.5 tasemele uuenduda, millepeale võtsin need maha, kuna nad ei kuulunud ülalmainitud kriitiliste ja "lihtsalt kasulike" hulka.
Lõppeks - ma ei tea, kas asi on minus või 1.5 on tunduvalt kiirem kui 1.0.x seeria..

PPS Tsekake seda Firefoxile orienteeritud veebi-3D mängu algvarianti - Canavascape, vahendab /.