neljapäev, juuli 21, 2005

Hanza.neti veidrus

Nimelt kui kodanik maksab välismaal ntx 1.07.2005 krediitkaardiga midagi poes kohaliku valuuta eest ja selle makse nõue poodniku käest laekub Hanza.net-i ntx kolm päeva hiljem 4.07.2005, siis vaadates Hanza.net-is menüüsektsiooni "Ülevaated" all erinevaid vaateid, võib kulutatud summa osutuda erinevaks.

Põhjuseks on nimelt kolme päeva sees toimunud valuutakursi muutus.
Minu ostu kuupäeval kehtinud kursi järgi saadud summat näeb vaates "Krediitkaardi väljavõte", panka saabunud tehingu kuupäeva järgi näeb summat vaate "Kontojääk" all (täpsemalt kui seal "Broneeritud" lingiga allapoole tehinguisse kaevuda.

Minul juhtus taoline situatsioon äsjase operatsiooni Graspop raames, kus ma olin kaks tehingut sooritanud väljamaal krediitkaardiga ning taoliselt mõnekuupäevasest kursimuutusest näitas üks vaade teisest paari krooni jagu suuremat kogusummat. Uurides hansapanga infotelefonilt 6310310 situatsiooni (neiu pidi ka mind ootele panema ja "spetsialisti" käest küsima), selgus Hanza.neti tavakasutaja-liidese vaadete erinevus. See tähendab, et "Kontojääk"-vaade on vale. Öeldi, et kurssi määratakse ikkagi poes ostu tegemise kuupäevast, mitte sellest päevast, kui poodnik tehingu panka saadab. Loogiline.

Üks tehing oli tehtud Poolas ja teine Saksamaal.
Loogiline on, et Poola Zloti kurss võib muutuda, aga aru ma ei või, kuidas Euro kurss sai muutuda?
Ennevanasti oli seotud EEK DEM-iga 8.0000 peal, nüüd on EEK seotud EURiga kursiga 15.6466. Helistades jälle juba pähe jäänud hanza-numbril, sain jälle targemaks.
Nimelt see kurss on Eesti Panga ametlik valuutakurss, mis tõepoolest ei muutu, kuid pangad ise võivad oma Eurode ostu-müügi kurssi vabalt muuta, sõltuvalt tuule suunast, turul oleva raha hulgast ja aluspükste värvist, nö restorani arve arvutamise matemaatika...