laupäev, detsember 10, 2005

Puhas install - Win XP - vabavara

Tegin lõppeks kaua edasi lükkunud sammu ja hävitasin ülekonfatud Win2003 ära ning installisin selle asemele WinXP SP2-ga. Selle kirjatüki eesmärk oleks panna memmo kirja vajalikud tegevused, mida peale puhast installi tegema peaks, et raal jälle töökorda saada. (Säästes inimeste kallist aega tähtsamate tegevuste tarvis.)
Tahaksin siia koondada eelkõige lingid hüvadele programmijuppidele, mida head inimesed netist vabalt laadida lubavad, ja mida soovitan soojalt (ehk siis värskeima versioonina, mille panen sulgudesse [seisuga 11.dets'MMV]).


Tavakasutaja pean-saama-programmid

Alustuseks: mine ja uuenda kõikvõimalikke ajureid (drivers) ja tee selletõttu tosin korda restarti. Samas mõnel korral võib juhtuda, et just pärast draiveri uuendust too riist enam ei tööta - riskantne ettevõtmine kohati. Minu puhul oli tegemist isegi firmware uuendusega, kuid kuna tänapäeval saab seda teha isegi otse windowsist, siis polnud see väga valuline (v.a. et pärast BIOSi uuendust tuli instant shutdown).
  1. Firefox (1.5) - pikemalt ei seleta, kuna paar posti tagasi pajatasin oma eelistustest niigi pikemalt.
  2. Opera (8.5) - vast ei ole kohustuslik (v.a. mulle;), kuid kuratlikult hea brauser - versioonist 8.0 ka reklaamiribavaba (võib arvata, et sunnituna Firefoxi võidukäigust). Operas on "sessioonid", mis on salvestatud tab-ide hulgad. Sa ei vaja enam bookmarke, lihtsalt avad tabid ja salvestad terve sessiooni. Samuti on häälega brausimine kohe sees, samuti hiiremärgid (mouse gestures), RSS reader, Mail, resume-võimeline download ja mis kõige olulisem - mäluefektiivseim ning kiireim brauser maamuna peal.
    Soovitan soojalt Breeze Simplified MICRO rüüd, kuna see on üks monitori pinna efektiivsust enim tõstvamaid lahendusi.
  3. Acrobat Reader
  4. Flash Player
  5. Java Runtime (1.5..) - et java vidinaid näeks brauseris ja Java-põhised programmid saaks kasutada virtuaalmasinat.
  6. Macromedia Schockwave Player - vaata, et sa Yahoo toolbari ei installi ja kui ta küsib sinu nime, siis vajuta lihtsalt kolm korda nexti. Selline bundle-tud teiste progede (malware? adware?) on väga alatu neist.
  7. Quicktime Alternative - Media Player Classicuga mõnusaim moodus vaadata .mov-e. Apple Quicktimel on paljuvõitu reklaami ja ressurssi nõuab ka. Vist installis ka brauseriplugina.
    - Media Player Classic [version 6.4.8.7]: this is a full-featured player which has internal decoding support for DVD, MPEG-2, MP3, MP2, AAC, AC3 and DTS. It also has internal support for opening Matroska and Ogg containers. Media Player Classic is also capable of playing QuickTime and RealMedia content if those codecs are installed.
    - QuickTime Codecs [version 7.0.3.50]: required for playing QuickTime content.
    - QuickTime DirectShow filter: allows you to play QuickTime content in all DirectShow enabled players.
    Without this filter QuickTime content can only be played in Media Player Classic.
    - QuickTime plugin for Internet Explorer: allows you to view QuickTime content that is embedded in a webpage. It is installed together with the QuickTime codecs.
    - QuickTime plugin for Opera/Firefox/Mozilla/Netscape: allows you to view QuickTime content that is embedded in a webpage.
    - Extra plugins for QuickTime: plugins for viewing some special formats that are sometimes used on webpages.
  8. Real Alternative - Realmedia mängimiseks alternatiiv.
    - Media Player Classic [version 6.4.8.7]
    - RealMedia Codecs [version 6.0.12.1465]
    - RealMedia plugin for Internet Explorer
    - RealMedia plugin for Opera/Mozilla/Netscape
    - RealMedia DirectShow splitter [version 1.0.1.1]
  9. DirectX (9.0c) - Windowsi mängurile vast suht kohustuslik komplekt kasulikku funktsionaalsust.
  10. Thunderbird (1.0.7) - täiesti asendamatu tark varajupike, mis on nii välkkirjavahetuse haldur kui ka RSS söötude lugeja. Thunderbirdi saab ntx GMaili peale tööle siinsete juhistega.
  11. Sunbird (0.3a1) - Mozilla kalendrirakendus, suht varases arendusjärgus alles, kuid kõlbab kasutada personaalseks aja organiseerimiseks. Tulevikus peaks vast olema sarnane Outlooki kalendri osale ja võibolla ühendatakse isegi Thunderbirdiga.
  12. Irfanview (3.97) - überhüva vahend piltide vaatamiseks järjestikulise slaidiesitlusena ning võimaldab ka lihtsamat töötlust.
  13. Sygate Personal Firewall (5.6) - võimaldab täielikku kontrolli paketikeste ja netti pääsevate programmide üle. Näiteks võib turvaaugulise sõelapõhjaga sarnaneva IE ligipääsu netile piirata. IE pääseb netti ainult siis kui sa seda oled talle lubanud.
    Avastasin praegu tõmmates aga fakti, et Symantec on Sygate ära ostnud - kui neil polnud, siis nüüd saavad Nortoni poisid vähemalt korraliku firewalli. Lootkem, et nad selletõttu nüüd seda tasuliseks ei tee.
  14. SciTE (1.66)- kerge kuid võimas tekstieditor hädise Notepadi asemele, soovitatav programm avamaks pisikesi tundmatuid faile, et näha nende tekstilist sisu. Mina kasutan seda ka progemiskeskkonnana..
    NB! Scintillast on erinevaid versioone, mina pakkusin enda arvates kõige kenama ja lihtsama, millele ei pea ise midagi juurde kompileerima või konfiguratsiooni muutma.
  15. IZArc (3.5 beta3) - paki kokku ja laiali, kinni ja lahti. Lisab ka mugavad menüüd windowsi shellile, a'la paki arhiivifaili-nimelisse kausta otse.
  16. AVG Antivirus Free Edition (7.1.371) - vabavaraline, väikese ressursinõudlusega pädev proge, mis Nortoni ja McAfee vastavatele toodetele oma lihtsusega vabalt ära paneb. Tähtsaimad asjad oleks uuenduste lihtne tirimine ja vähe resursinõudlust - AVG.
  17. OpenOffice.org (2.0.0) - maailma soodsaim kontorivara komplekt. Viimased suured erinevused seisnevad võrreldes 1.x-ga näiteks failiformaatides (OpenDocument), Impressi (Powerpointi vaste) paranenud ühilduvus ppt-dega (kindlasti kõik ühilduvuse osad on parandatud, kuid mulle jäi Impressi fade-in efekt ntx silma) ja Accessi vastena andmebaasirakenduse lisandumine.
  18. Skype (2.0 Beta) - iga eestlase kohustuslik suhtlusvara.
  19. MSN Messenger (7.5) - levinuim suhtlusvara, mis vaatamata oma puudustele on mulle tähtis eelkõige ühe funktsionaalsuse pärast (muidu võiks Trilliani või AMSNi kasutada) - Winamp näitab sinna hetkel kuulatavat lugu. Soovitan igast Toolbare ja muud mõttetut, mida installer kaasa pakub, mitte installida.
  20. Ad-Aware - mõnus registri puhasti ja spyware eemaldaja.
  21. Codec Pack All-in-1 (6.0.2.8) - filme tahad vaadata?
  22. BSPlayer - Kerge ja asjalik proge, millega meediat vaadata. Skinniks midagi minimalistlikku ja funktsionaalset - SC-2.
  23. WinAmp - Omas vanas headuses. Proge, millega meediat kuulata. Skinniks jällegi midagi puhast ja minimaalset - Classic Foton. Lisaks musthave plugin MSN-ist hetkel pelava loo nime näitamiseks - MSN Messenger 7 currently playing song.
  24. Juice (endine iPodder) - taskuhäälietajate sõber. Pärib podcasti söötu ja tirib soovitud alla. Väga kasulik organisaator, sest iTunes on suur ja kohmakas, rääkimata mõnedest haigetest veidrustest. (Memmo: peaks headest ja soovituslikest taskuhäälingutest ka kribama ühe sissekande tulevikus.)
  25. CDex - MP3 ripper. Laeb CDDB-st andmeid kompleksivabalt ja seega lihtsustab rippimisprotsessi sellega, et ei pea radu käsitsi sisse kandma. Samas on vaja alul menüüdest otsida ülesse koht, kuhu oma mailiaadress kirjutada (string mille on @) ja MP3-e kvaliteet ning salvestatava faili nime formaadi muutmine on ka kuhugile sinna ära peidetud. Kuid see on pisidetail - LAME codec tundub olevat bundletult kaasas, seega seda ise tirima ei pea.
    "Osta plaat ja tee sellest tagavarakoopia!"
  26. DeepBurner - vabavaraline plaadipõletusvara. Lihtne vahend, kuid ei sisalda Nero igast lisafunktsionaalsusi, kuid sellest pole hullu, sest keegi ei kasuta neid niikuinii Nerol :P. Kõige tähtsam on ISO tõmmisest põletus, audio ja data disci tegemine ja no nendega olen justkui maha saanud SügavPõletusega.
  27. WinDVD - minu raaliga tuli see kaasa niisamuti, kuid muidu peaks vist selle eest maksma (?). Igaljuhul andsin lingi. Seal on aga mõistagi selle hetkega viimane versioon (2004. aasta Aprill), praegu on aja möödudes asja kindlasti parandet, kuid no ka see versioon töötab.
    Ma ühtegi ilma spyware, adware või tasuta DVD-playerit ei leidnud ja võibolla ei olegi selliseid, kuid ma usun, et ma ei otsinud korralikult.
  28. Azureus - Torrenti klient, teoorias ka tracker, kuid pole kasutanud niiviisi. Azureuse wikist on kindlasti abi.
  29. MagicDisc (2.1.28) - tekitab virtuaalse kettaseadme, kuhu võid "sisestada" ehk siis mountida suvalise CD või DVD tõmmise. ISO/NRG/BIN/VCD.. ehk toetab 99% kõiki tõmmiseformaate, isegi neid, millest keegi midagi kuulnud pole.
  30. LC ISO Creator - Vabavaraline pisike ilma installita plaaditõmmiste tegemiseks kasulik varajupike.
  31. Audacity - vaba audioeditor ja salvestaja koos mõne vahva ja kasuliku efektiga. Et saada faile salvestada MP3-deks, tuleb tirida LAME MP3 encoder.
Teoorias võiks nüüd Windowsi kogu selle ~5GB komplektiga kuhugile kopeerida, et teine kord oleks kogu komplekt jällegi võtta. Samas tuleb programme nii või teisiti uuendada, mis tähendab ikka kõigi ükshaaval läbi vaatamist - pole vist palju vähem tülikam, kui uus install.
Kui Windows oleks vaba lähtekoodiga, siis suure tõenäosusega näeks välja minu "distro" just selline.

Ma nüüd ei tea, kas tegu on täieliku listiga, kuid ma loodan, et mingis mõttes on see piisav.
Seda võib pidada ka omamoodi eksperimendiks, et kas ma saan ülalnimetatute vahenditega hakkama või pean ikkagi midagi lisaks kasutusele võtma. Loodan, et leidsite midagi huvitavat ja kasulikku. Loodan, et teie abiga saame listi täiuslikkusele võimalikult lähedale.

2 Comments:

At 4:57 PM, Blogger A said...

ma lisan vaid et mu kommentaar oleks nii pikk et see ei mahuks siia lihtsalt ära, äkki paneks mingi lingi:P:P:P
EDU!

 
At 2:54 PM, Blogger Martti said...

Sellega peaks küll nõus olema, et "vabavara" alla ei saa ntx WinDVD-d liigitada. Samas seda, millele linkasin, sai ilusti alla tõmmata.

Kuid täiendan listi kindlasti, kuna nüüd kuu ajaga on nii mõndagi mul juurde lisandunud.

 

Postita kommentaar

<< Home